Šareni Letači

Šareni Letači

12.02.2018. 23:12:20


Vjerujem kako ne postoji osoba koja nije barem jednom u djetinjstvu trčala za leptirima. Zaigranim plesom mamili su nas da zajedno s njima skačemo od cvijeta od cvijeta. Umorni od igre samo bismo posjedali na zelenu travu, dok bi ta divna stvorenja odmor potražila na cvjetnoj latici, zadovoljno šireći šarena, svilena krila.

Čitava ta priča oko leptira me fascinira. Njihova transformacija od neuglednih gusjenica do čarobnih ljepotana, uistinu je bajkovita. Sloboda koju stječu trenutkom izlaska iz čahurica, nekako me podsjeća i na naše živote. Ljudi se previše skrivaju u vlastitim čahurama, nepotrebno se zadovoljavajući onim što im je najčešće nametnuto s različitih strana. A mogli bismo izaći iz njih, te baš poput leptira, raširit krila.

Ljepota se skriva u svima nama. Šarenilo boja je šarenilo naših vještina i talenata. Koliki od nas lijepo pjevaju, ali to radimo samo ispred ogledala. Ili šivamo predivne haljine, koje nikada ne vadimo iz ormara. Ili pak slikamo, ali slike “izlažemo” samo na tavanu i u podrumu. A najčešće je dovoljno tek raširiti krila i slijediti svoje želja, planove, snove…

Upravo stoga su leptiri često na mojim torbicama. Njihova elengacija u kombinaciji sa šarenilom boja, savršeno se uklapaju u glavni motiv. Bez obzira da li zauzimaju središnje mjesto na torbici ili rade društvo nasmijanoj djevojčici, leptiri su moj podsjetnik na ono što zapravo mi svi jesmo – slobodni šareni letači.