Sve o ulošcima


 VRSTE ULOŽAKA

MENSTRUALNI ULOŠCI

NOĆNI MENSTRUALNI ULOŽAK od 27 cm i 30 cm

Napravljen je od sloja pamuka  i par slojeva babmusa i predviđen je da se nosi po noći kod menstruacije. Može biti duži i kraći. U sredini ima pojačanje tj više slojeva bambusa koji upija krv.  Sadrži i sloj PUL-a. Dužina uloška se kreće od 26 cm do 30 cm.

DNEVNI MENSTRUALNI ULOŽAK od 23 cm i 27 cm

Napravljen je od sloja pamuka i par slojeva bambusa i predviđen je za menstrualno krvarenje te nošenje po danu. On je malo uži od noćnog uloška. Sadrži i sloj PUL-a. Dužina uloška se kreće od 23 cm do 27 cm.

DNEVNI MEGA MENSTRUALNI ULOŽAK

Napravljen je od sloja pamuka i par slojeva bambusa te pamučne felpe a namjenjen je za jače menstrualne iscjetke. On spada u skupinu većih uložaka tj. glomaznijih. Sadrži i sloj PUL-a. Dužina uloška je 31 cm.

DNEVNI ULTRA DUGI MENSTRUALNI ULOŽAK

Napravljen je od sloja pamuka i par slojeva bambusa te pamučne felpe i služi za obilniju menstruaciju te za trudnice koje se spremaju roditi tj. za lohije poslije poroda. Sadrži i sloj PUL-a. Dužina uloška je 36 cm.

DNEVNI I NOĆNI TANGA MENSTRUALNI ULOŽAK od 22 cm i 27 cm.

Napravljen je od sloja pamuka i par slojeva bambusa te od pamučne felpe. Namijenjen je za menstruaciju i to za tanga gačice. Sadrži sloj PUL-a. Dužina uloška se kreće od 22 do 27 cm.

 Svi menstrualni ulošci dolaze i u bambus verziji. To znači da je umjesto pamuka stavljen bambus na vrhu uloška.

 NEMENSTRUALNI ULOŠCI

UŽI NEMENSTRUALNI ULOŽAK BEZ  PUL-A

Napravljen je od 2 sloja pamuka i sloja felpe te nema zaštitu od curenja. On se koristi za iscjetke poput bijelog pranja, lagane upale rodnice  te za one dane kad dolazi menstruacija ili je već na kraju. Koriste ih također žene koje nose tampone ili menstrualne čašice. Dužina uložaka se kreće od 16 do 20 cm.

UŽI NEMENSTRUALNI ULOŽAK S PUL-OM

Napravljen je od 2 sloja pamuka i sloja felpe te ima zaštitu od curenja (PUL) . On se koristi za iscjetke poput bijelog pranja, lagane upale rodnice  te za one dane kad dolazi menstruacija ili je već na kraju. Koriste ih također žene koje nose tampone ili menstrualne čašicu. Dužina uloška je 20 cm

ŠIRI NEMENSTRUALNI ULOŽAK BEZ PUL-A

Napravljen je od 2 sloja pamuka i sloja felpe te nema zaštitu od curenja. On se koristi za iscjetke poput bjelog pranja, lagane upale rodnice  te za one dane kad dolazi menstruacija ili je već na kraju. Koriste ih također žene koje nose tampone ili menstrualne čašice. Dužina uloška je 19 cm.

 ŠIRI NEMENSTRUALNI ULOŽAK S PUL- OM

Napravljen je od 2 sloja pamuka i jednog sloja pamučne felpe te jednog sloja pamučnog pliša. On ima i zaštitu od curenja tj. PUL. A koriste ga žene koje žele se osjećati dodatno sigurne da im ništa neće procuriti. Namjenjeni su za krupniju žensku građu. Dužina uložka je 19 cm

DNEVNI NEMENSTRUALNI ULOŽAK S PUL-OM

Napravljen je od sloja pamuka, sloja felpe, sloja pliša i sloja bambusa a namjenjen je za laganu inkontinenciju. Sadrži sloj PUL-a. Dužina uložaka je 36 cm pošto je tanji pa je potrebna veća površina za upijanje.

INTERLABIA PADS

Interlabia pads su ulošci koji su mali poput listića. Koriste se tako da se listić uzme i namjesti na ulaz u rodnicu i to s vanjske strane između stidnih usana. On se koristi kod izrazito jakih izljeva krvi.

Obavezno pranje tih listića u mrežici za pranje te mogućnost sušenja u sušilici.

 BOJE I DEZENI ULOŽAKA

Ulošci dolaze u 4 različite verzije boja: tamniji, svjetliji , crni i bijeli. Tamniji i svjetliji ulošci imaju većinom na sebi imaju nekakav dezen (uzorak) . Slike na internetskoj trgovini prikazuju neke od uzoraka no prilikom izrade se koristi materijal s uzorcima koji su dostupni u tom trenutku.

 ODRŽAVANJE ULOŽAKA

Prije pranja u perilici menstrualni uložak isperite hladnom vodom te ga potopite u hladnu vodu s deterdžentom i ostavite stajati preko noći. Sljedeći dan ga stavite na sušenje ili u perilicu s ostalim bijelim rubljem te perite kao i obično na 60 stupnjeva bez omekšivaća rublja.

Tamnije uloške perite s tamnijim rubljem a svijetlije s bijelim rubljem.

Kod nemenstrualnih uložaka nije potrebno namakanje kroz noć .

Svaki uložak  bilo menstrualni ili nemenstrualni prije korištenja je potrebno oprati.

 WET BAG

Koristi se za transport čistih i upotrebljenih uložaka. Napravljen je od pamuka izvana i PUL-a iznutra. Ima odvojene pretince koji služe da se odvoje čisti i upotrebljeni ulošci. Dimenzija 20 x 30 cm što je dovoljno za otprilike 10 uložaka.

 WET BAG MINI

Manja verzija WET BAGA u koji može stati samo jedan ili dva uloška. Dimenzija 10 x 7 cm.

 KAKO JE SAŠIVEN ULOŽAK

Ulošci su sašiveni tako da je više slojeva posloženo da tvore cjelinu koja će poslužiti svrsi za koju je uložak namjenjen.

MATERIJALI

PUL

PUL je materijal koji ne propušta tekućinu preko na odjeću.

 BAMBUS

Bambus je eko materijal koji se koristi za šivanje platnenih pelena za bebe. Ima vrlo visoku moć upijanja i vrlo je mekan za bebinu guzu..pa tako i podoban i za nas velike. Održava zdravu floru intimnog područja. Sprječava nastanak gljivičnih infekcija. Ne stvara neugodne mirise. Ne sadrži štetne kemikalije. Ne izaziva alergijske reakcije i iritaciju kože.

 PAMUČNA FELPA

Materijal koji upija.

 PLIŠ

Materijal koji upija.

 PAMUK

Materijal koji upija.

 DRUKER / KOPČA

On je plastičan , stavlja se na krilca uloška koja služe za kopčanje.

 ČESTA PITANJA

Pitanje: Kako odabrati veličinu uloška i koji mi uopće trebaju?

Odgovor: To je vrlo individualno pitanje i ovisi o puno faktora. Ako imate jaču menstruaciju tj. obilniju onda ćete uzeti veće uloške noćne i to više komada te ćete ih mjenjati više puta na dan ( 4 do 5 puta) a za noć ćete uzeti model Mega ili Ultra.
Ako imate kraću menstruaciju i ne tako obilnu koja traje 2 do 3 dana onda ćete uzeti dnevne menstrualne uloške  i mjenjat ćete ih 3 do 4 komada na dan. Za noć ćete uzeti 1 noćni.
Ako vam ulošci trebaju za laganu inkontinenciju  što znači da je to par kapi mokraće koju ne možete kontrolirati (ulošci nisu namjenjeni za veće količine tekućine jer nemaju takvu sposobnost upijanja a da pri tome ne budu poput pelene debeli i s puno slojeva)  onda ćete uzeti ULTRA DUGI NEMENSTRUALNI ULOŽAK - tanju verzIju.
Iz gore navedenih situacija vidjivo je da zapravo je najbolje naručiti za probu par komada različitih modela, isprobati dužine uložaka i vidjeti koji najviše odgovaraju vašim potrebama.

 

Pitanje: Da li će ulošci procuriti?

Odgovor: Uložak koji ima PUL neće procuriti jer je ima po cijeloj dužini zaštitni sloj koji to ne dozvoljava. Pamuk i bambus u sredini će upiti sve što dođe na njega i ne postoji mogućnost da se bilo što otkotrlja niz uložak i pređe na odjeću.

Pitanje: Kako ću s ulošcima ako trebam dobiti menstruaciju a idem na put i neće me biti nekoliko dana?

Odgovor: Uloške možete nositi sa sobom u wet bagu i ako niste u prilici ih ispirati i sušiti ništa se neće dogoditi. Iskorištene uloške odložite u torbicu i kad se vratite doma postupite isto kao i da niste bili na putu. Namakajte ih preko noći i sljedeći dan normalno operite u perilici prema uputi.

Pitanje: Ako koristim menstrualnu čašicu ili tampon koje uloške trebam uzeti?

Odgovor: Ako ste korisnica čašice ili tampona a želite dodatnu zaštitu preporučam uzeti DNEVNI NEMENSTRUALNI ULOŽAK bez PUL-a. On će biti dovoljan za ono što treba obaviti. Postoje dvije vrste – Normalni i Širi. Širi su za krupniju žensku građu.

Pitanje: Kako se nose ulošci?

Odgovor: Prošivena strana se stavi prema tijelu na gačice te se zakopča oko gačica drukerom.